LED TV,

LED tévé,

LED televízió

Tudj meg mindent a LED tévékről!

Nem tudod eldönteni, milyen tv-t vegyél? LED, Plazma vagy LCD? Segítünk a döntésben! Itt mindent megtudhatsz az LED tévékről!

Miről szól az oldal? Mi az, hogy LED? LED TV ajánlatok LED TV


LED TV és Plazma összehasonlítása

Nézzünk egy összehasonlítást a televízió piac nagy részét birtokló plazma TV-k és a feltörekvőben levő újabb technológia, a LED háttér-világítású televíziók között.

 

Képminőség, színek

A LED televízió köszönhetően a háttérvilágításnak, sokkal jobb kontraszt megjelenítésére képes, mint a technológiájának az alapját jelentő LCD. A plazma azonban ezen a téren is elég erős. A szempontnál figyelembe kell vennünk a külső tényezőket is, milyen helyiségben fogjuk használni a készüléket. Ennek megfelelően bármelyik szereplőnk előnyre tehetne szert. Amíg az LCD TV-k világosban jobban teljesítenek, addig a plazma TV-k kevesebb fénnyel rendelkező helyiségekben szebb képet adhatnak.

 

Látószög

Mint már hallhattunk róla, a LED TV-k a megvilágításnak köszönhetően, sokat javultak ezen a téren is az LCD-hez képes. Ennek ellenére még mindig észrevehetőbb a különbség egy LED TV esetében, mint egy plazma TV-nél.

A plazma TV-nél szinte semmilyen változást nem tapasztalunk a képminőség tekintetében ha élesebb szögből nézünk a kijelzőre.

Jelenleg egyértelműen előnyben tehát a plazma, habár a LED-nek ezt a „hátrányát” ledolgozni talán már nem is tart olyan soká.

 

Ár

A LED viszonylag új technológia a plazmával szemben. Kisebb és modernebb alkatrészekkel, kisebb méretben kaphatóak. Többek között ezért, valamint az is közrejátszik, hogy a legtöbb vásárló az újat és mindenből a legújabbat szeretné, a LED ára egyértelműen magasabb.

 

Érték

Amiért az árban a plazma volt a nyerő, épp azért kerekedhet felül az érték terén a LED TV. Újabb modernebb technológia, kevesebb energiát használ. Viszont mérlegelni kell mindenkinek mi a fontos. Ugyanazért a pénzért pár cm-rel nagyobb plazma TV-t kaphatunk, viszont magasabb fogyasztással. Ez ugye pedig a villanyszámlánkban jelentkezik. A kérdés tehát kinek, milyen körülmények között melyik szempont a fontosabb. Döntetlen.

 

Fogyasztás

Mivel a LED technológia az LCD televízióén alapul, minden egyes előnyét örökli annak amikor az energia fogyasztás jön szóba, és ezen egyen még javít is, mivel a háttérvilágítást (vagy éppen oldalvilágítást) még kisebb fogyasztású diódák látják el. Ez egy nagyon jó hír, nem csak a villanyszámlánk, hanem földünk szempontjából is.

Amennyiben nem érdekel, hogy mekkora a villanyszámlánk, mennyi energiát fogyaszt a televízió, akkor ez miatt a szempont miatt ne is aggódjunk és nyugodtan lehet plazma TV-t vásárolni. Ha még nem tudtuk volna ennyi alapján eldönteni, a szempontot tekintve a LED HDTV egyértelmű nyertes a plazmával szemben.

 

Méret

A plazma hátrányban a méret terén, amíg a LED a technológiából adódóan sokkal vékonyabb készülékek előállítását teszi lehetővé. Akár több centiméterrel vékonyabb készülékekkel találkozhatunk, ami kis számnak tűnhet, ha nem eleve egy 12-14 cm vastagságú (habár ez már inkább „vékonyság”) modellhez hasonlítjuk.

 

 

Ha összeszámolnánk a pontokat, mi szól a plazma és mi a LED mellett, talán kisebb meglepetésre azt látnánk, hogy hajszállal, de a plazma előnyben. Azonban meg kell említeni, hogy a vásárlók nagy részének sokkal többet jelent egy 20-30%-kal alacsonyabb fogyasztás, mint egy hajszállal élethűbb fekete, vagy akár az oldalról 160°-ból való láthatóság. Ez pedig azonnal a másik oldalra billentheti a mérleget.